Proiectarea si dimensionarea unui sistem de iluminat inteligent
Aspecte tehnice privind proiectarea si dimensionarea unui sistem de control pentru iluminat inteligent
In functie de context, proiectantul instalatiei electrice defineste ce functii trebuie suportate de catre sistemul de control al iluminatului inteligent.
In cele ce urmeaza vom enumera cateva exemple de functii specifice unui sistem de iluminat inteligent:
- Aplicatii care utilizeaza culori, cum ar fi de exemplu functia "tunable white" pentru reglajul temperaturii de culoare sau corpuri de iluminat decorativ care se doresc controlate prin controller-e RGB sau RGBW (exemplu: protocolul DMX - Data MultipleX);
- Iluminatul de siguranta (cel cu corpuri de iluminat de tip centralizat sau de tip autonom) integrat in infrastructura DALI sau realizat intr-un sistem separat si independent;
- Tipologia informatiilor pentru mentenanta (predictiva sau corectiva) sau pentru diagnoza sistemului de iluminat inteligent;
- Contorizarea consumului prin dispozitive de masurare pozitionate in zona de distributie de energie electrica, sau prin informatii furnizate direct de corpurile de iluminat.
Aceste functii, care inevitabil fac referire la diverse "Device Type" specifice protocolului DALI, permit definirea specificatiilor tehnice aferente corpurilor de iluminat. Despre detalierea obiectelor "Device Type" vom vorbi intr-un articol separat.
Specificatiile tehnice ale corpurilor de iluminat DALI trebuie abordate pe 2 fronturi:
- componenta fotometrica (sursa de lumina, optica, flux luminos, eficacitate luminoasa etc) - aceste aspecte sunt specifice proiectarii luminotehnice;
- componenta privind functionalitatea tehnica suportata (aici vorbim despre "gradul de inteligenta" al corpurilor de iluminat).
Prin analogie, interfata Gateway KNX/DALI trebuie sa fie capabila sa suporte comenzile speciale cerute de DT (Device Type) adoptate in proiect.
In aceasta faza de proiectare este important sa definim arhitectura sistemului DALI, in particular trebuie sa facem o alegere bazata pe:
- dotarea sistemului de iluminat inteligent cu un controller de tip SINGLE/MULTI MASTER APPLICATION;
- arhitectura DALI traditionala (unde este posibil sa avem doar un dispozitiv de control (exemplu: un Gateway KNX / DALI);
- arhitectura DALI 2 (unde putem avea dispozitive de control de tip MULTIMASTER).
Astfel, dimensionarea si proiectarea unui sistem de iluminat inteligent poate fi elaborata simplificat in urmatorii pasi:
PASUL 1: Realizarea proiectului luminotehnic folosind soft-uri specifice (DIALUX 4.13, DIALUX EVO, RELUX etc);
PASUL 2: Dimensionarea retelei DALI pe baza numarului si a tipologiei corpurilor de iluminat prezente in proiect;
PASUL 3: Alegerea algoritmului de control pentru fiecare zona in parte;
PASUL 4: Alegerea tipului de senzori capabili sa realizeze functiile cerute de algoritmul de control de la pasul anterior;
PASUL 5: Dimensionarea retelei KNX care realizeaza interconectarea si integrarea tuturor dispozitivelor de comanda si control (incepand de la senzori, controller-e KNX/DALI, pana la termostate sau actuatori pentru sistemele de umbrire);
PASUL 6: Definirea specificatiilor tehnice privind sistemul de vizualizare, comanda si control de la distanta sau SMART METERING.
Aceasta abordare este utilizata in mod sistematic, atat pentru instalatii si proiecte de mici dimensiuni (cateva zeci de corpuri de iluminat), cat si pentru proiecte de mari dimensiuni (mii de corpuri de iluminat).
Atunci cand proiectam un sistem de iluminat inteligent vom beneficia de o serie intreaga de avantaje.
Aceste avantaje le vom prezenta prin analogie cu instalatiile clasice de iluminat.
In instalatiile traditionale, indiferent de domeniul de aplicatie, pe langa dispozitivele conventionale de protectie ( disjunctoare MCB, RCCBO etc) este necesara instalarea unui numar mare de dispozitive de comanda suplimentare (contactori, relee, teleruptoare) pentru a fragmenta si delimita zonele de iluminat. Acest lucru se traduce prin cresterea semnificativa a costurilor instalatiei electrice. Totodata, corpurile de iluminat vor fi controlate doar in varianta ON/OFF.
In instalatiile KKNX/DALI (specifice sistemelor de iluminat inteligent), este posibila comunicarea continua cu fiecare corp de iluminat din sistem. Acest lucru permite practic integrarea corpurilor de iluminat in mai multe grupe de control diferite. Astfel va fi posibila integrarea iluminatului inteligent in sisteme avansate BMS (Building Management Systems). Totodata, spatiul afectat tablourilor electrice pentru comanda iluminatului scade considerabil.
Pe langa aceste avantaje, trebuie mentionata si simplificarea cablajelor, intrucat nu mai este obligatorie instalarea cablurilor electrice de forta catre intrerupatoarele sau senzorii din camp.